Advies HNW-concept Advantive

Project: Onderzoek & ondersteuning op het gebied van “Het Nieuwe Werken”.
Opdrachtgever: Advantive
Periode: Januari 2011- maart 2011
Omvang: 40 medewerkers
Rollen: Adviseur “het nieuwe werken”:
-Gebruikersonderzoek (werkomgeving-scan).
-Gebouwschouw.
-Interview rondes en workshops.
-Ontwikkelen werkomgevingconcept.
Concept Proces Ontwerp Resultaat

Advantive is een ICT bedrijf dat innovatieve ICT-oplossingen levert op basis van Microsoft-technologie en is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 40 ICT-professionals. Advantive gelooft in focus en richt zich daarom 100% op Microsoft technologie. Met de producten van Microsoft zijn zij in staat om structurele ICT oplossingen te ontwikkelen, te implementeren en te beheren, tegen verantwoorde kosten, met een bestendig resultaat.

Aanleiding/opdracht

Voorheen was het kantoor van Advantive gevestigd in Leende, maar sinds december 2010 is het hoofdkantoor gevestigd in Weert. Daar heeft de organisatie intrek genomen op de 3e etage binnen het pand van Dancohr. Dit pand is aangetrokken om de geambieerde groei te kunnen faciliteren van Advantive, maar ook om prettiger te (samen)werken. De directie heeft besloten nog niet te investeren in de inrichting van het nieuwe pand, maar het momentum te gebruiken om de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken voor Advantive te onderzoeken.

De opdracht luidde: in de rol van HNW-adviseur een volledig onderzoek uitvoeren en samen met Advantive komen tot een HNW concept waar integraal gekeken is naar de werkomgeving, houding en gedrag van de medewerkers en de ondersteuning op het gebied van HRM en facilities.

Resultaat

Het resultaat is een HNW-concept welke is uitgewerkt in een rapportage met daarin concrete acties ten aanzien van de fysieke en virtuele werkomgeving, de processen, de organisatie en de faciliteiten. Tevens zijn voorstellen gedaan t.a.v. de indeling/inrichting van het gebouw. De uitkomst van het onderzoek is gebruikt  als input voor de verdere professionalisering van de organisatie en programma van eisen t.a.v. de inrichting. Het managementconcept Sturing en Ruimte is ook omarmt door Advantive. Lees hier meer over in een interview met Advantive.

Aanpak/proces

Proven Workspace heeft de PW-aanpak ingezet. Hierbij wordt gestart met het vertalen van de missie, doelstellingen en strategie van de organisatie naar de huisvestingsaspecten op basis van een workshop met  directieleden en MT-leden en analyse van een aangeleverde bedrijfspresentatie. In stap 2 zijn de activiteiten, fysieke omgeving en huidige producten en diensten geanalyseerd. Dit is gedaan aan de hand van een gebouwschouw, een interviewronde met een zorgvuldige selectie van medewerkers en de resultaten van de online vragenlijst (Werkomgevingsscan).

Stap 3 gaat vervolgens de resultaten uit stap 1 en 2 toetsen en inventariseren van de wensen en behoeften van de medewerkers op het gebied van activiteiten, fysieke omgeving en producten en diensten door middel van één workshop. In stap 4 is het werkomgevingsconcept dat aansluit op de bedrijfsprocessen van de organisatie gedefinieerd. In deze stap zijn de resultaten uit de voorgaande stappen integraal verwerkt en teruggekoppeld om vervolgens in een cocreatie sessie het concept verder aan te scherpen wat heeft geresulteerd in een rapport(presentatie).

Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact op met Leo van de Vorst.

Give a reaction