Wat is Cloud Computing?

Cloud Computing, op dit moment één van de 10 grootste trends voor 2013, volgens Gartner. Veel van onze klanten die nadenken over andere manieren van werken denken ook na over plaats- en tijdonafhankelijk werken. In veel gevallen kan Cloud Computing een oplossing bieden.

Niet meer nadenken over welke techniek er allemaal onder de motorkap zit. Wij willen “gewoon werken” en daarmee vrij kunnen kiezen voor producten en diensten en betalen voor wat we gebruiken en geen cent meer. Dat klinkt toch aantrekkelijk. Tegelijkertijd worstelen we met de verschillende begrippen en betekenissen rondom Cloud Computing. Hieronder proberen we simpel uit te leggen wat het is. Wat is de kapstok? Ik heb onderstaand plaatje gevonden wat al aardig weer geeft uit welke Services Cloud computing is opgebouwd. Het zegt overigens nog niets over het type cloud, maar daarover later meer.

SaaS

Software as a Service, voor velen onder ons bekend als een Application Service Provider. Wij maken bijvoorbeeld al jaren gebruik van ons CRM systeem dat via het internet via de webbrowser benaderbaar is. Inmiddels zijn applicaties als gmail, hotmail en allerlei social media platforms (facebook, hyves en twitter) ingeburgerd. De applicaties waar we gebruik van maken draaien dus niet meer lokaal op de pc of de mac maar bij de service provider zelf.

PaaS

Naast de software worden ook steeds meer diensten ‘as a service’ aangeboden. Platform as as Service gaat een stap verder dan SaaS, doordat niet alleen de applicaties online worden aangeboden, maar bijvoorbeeld ook toegangsbeheer, wie mag welke applicatie gebruiken en wat is het besturingssysteem waaronder ze draaien. De complete omgeving staat zo tot de beschikking van de klant, die zelf als beheerder aan de verschillende knoppen kan draaien.  Wij gebruiken bijvoorbeeld zelf vanaf 2010 Google Apps naar alle tevredenheid.

IaaS

De laatste trede is die van IaaS: Infrastructure as as Service. De servers, opslag en netwerk wordt beschikbaar gesteld (veelal middels virtualisatie) door een dienstverlener  die afrekent naar rato van het gebruik. Achterliggende idee is de diensten en/of producten net zo makkelijk beschikbaar stellen als stroom uit het stopcontact.

Daarnaast zijn er verschillende typen clouds. Hieronder zullen de verschillende vormen worden uitgelegd.

Public Cloud

Het online beschikbaar stellen van diensten en producten waar vele gebruikers tegelijkertijd gebruik van kunnen maken is de public cloud. Drie eigenschappen onderscheiden de ‘echte’ clouddiensten: ze zijn doe-het-zelf: ze worden geleverd zonder noodzakelijke tussenkomst van de provider, ze worden afgerekend naar rato van het gebruik en de hoeveelheid capaciteit die wordt afgenomen, is schaalbaar.

Private Cloud

Wil je meer controle over je omgeving en alleen ter beschikking van je eigen organisatie dan biedt de private cloud wellicht een uitkomst. In technische zin is het onderscheid dat de private cloud draait op infrastructuur die exclusief ter beschikking van de klant staat. Dat kan ‘ouderwets’ in de eigen kelder – on premise – of in een datacenter:hosted. Verder gedraagt de eigen cloud zich vergelijkbaar met de openbare variant: zeer flexibel, niet kieskeurig wat de hardware betreft en op basis van self-service goed te managen.

Hybrid Cloud

Wil je “best of two worlds” dan is de combinatie van public en private clouddiensten een optie. Wil je bijvoorbeeld bedrijfskritische data in eigen beheer houden maar wel gebruik maken van Google Apps met  e-mail en agendabeheer dan biedt de hybride omgeving een goede optie. De meeste bedrijven zijn al hybride aan de slag door het gebruik van social media te integreren in hun bedrijfsprocessen. Denk hier bijvoorbeeld aan het gebruik van Dropbox, Twitter of Yammer.

Voor het maken van de juiste keuze van service en type cloud of een goed onderbouwde business case kunt u contact opnemen met Dries Krens via
06 53130734 of dries@proven.nl.