Het Nieuwe Werken veroorzaakt burn-out, feit of fabel?

De combinatie van werk en privé (Het Nieuwe Werken) leidt tot stress, dat blijkt uit een onderzoek van Arbonet. Ik kan mij niet voorstellen dat het te wijten is aan Het Nieuwe Werken en ben op zoek gegaan…

Uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is wetenschappelijk aangetoond dat Het Nieuwe Werken er juist voor zorgt dat medewerkers minder last hebben van burn-out klachten. Met Het Nieuwe Werken kunnen medewerkers zelf hun werkplek en werkuren bepalen en dat zorgt ervoor dat er meer gevoel heerst van vrijheid en flexibiliteit. Daarnaast is er sprake van minder emotionele uitputting en een grotere bevlogenheid (toewijding aan het werk).

Burn-out klachten komen meestal voort uit de context van het werk en de sociale omgeving. Is er een hoge werkdruk aanwezig of worden er veel overuren gemaakt, dan hebben medewerkers een grotere kans op een burn-out. Uit onderzoek blijkt dat, wanneer de werknemer mogelijkheid heeft tot telewerken, zelfstandig werken en sociale steun krijgt van collega’s en leidinggevende, de kans op een burn-out veel kleiner is. Allerlei facetten die binnen de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken behoren.

Mocht u meer willen weten hoe Het Nieuwe Werken een bijdrage kan leveren aan het verminderen van werkstress, het optimaliseren van werkprocessen of beter duurzaam samenwerken in een prettige werkomgeving? Neem dan contact op met Dries Krens.

 

Give a reaction