Je hoort het goed: luisteren!

Op 25 mei 2016 staat Proven Partners op de bühne van het Het Grootste Kennisfestival van Nederland. Jos Breas (sherpa Het Nieuwe Organiseren) zal een interactieve workshop begeleiden met als onderwerp “Nooit meer reorganiseren!”.

Als opwarmer voor deze dag heeft de organisatie een blog geschreven over de aanstaande workshop van Proven Partners. Zie hieronder de volledige blog.

We kijken erg uit naar deze dag. Mogen we jou op 25 mei ontmoeten? Ga naar de site van Het Grootste Kennisfestival van Nederland en boek je ticket. Tot ziens!

Je hoort het goed: luisteren!

Jos

Jos Breas

De wereld verandert sneller dan ooit en daarmee ook de werkomgeving van organisaties. Doelen, werkwijzen en visies moeten continu worden bijgeslepen met vaak een reorganisatie als de oplossing: we gooien de boel op de kop en beginnen opnieuw! Maar blijft reorganiseren wel de oplossing? Of is het begrip ‘reorganisatie’ zelf toe aan een reorganisatie? Jos Breas, specialist op gebied van ‘het nieuwe organiseren’, bevestigt deze vraag: je reorganiseert niet meer, je creëert wendbaarheid!

Wen(d)baarheid

Het blijft wennen hoor, steeds die nieuwe optimalisatie methodes. Toch blijkt wendbaarheid logischer dan gedacht. Sterker nog: het kost minder tijd en geld dan een gehele reorganisatie! Je buigt als het ware om wat je al hebt: waardeer wat je hebt en voeg toe waar dat nodig is. Dit kan aan de hand van het managementconcept ‘sturing en ruimte’. Hierin leg je de nadruk op ‘harde’ aspecten als strategie, structuur en systemen, maar ook meer dan ooit op de ‘zachte’ aspecten als cultuur, managementstijl en personeel.

Zachte aspecten, harde resultaten

Die zachte aspecten zorgen voor de meest harde resultaten: waar de aandacht binnen organisatiekunde altijd lag op structuur en systemen, blijken nu het personeel en de cultuur meer bepalend dan ooit te zijn voor een goede organisatie. De oplossing lijkt makkelijk, maar is moeilijker dan ooit: luisteren! Kom te weten wat er echt speelt binnen de organisatie en wat er speelt onder de oppervlakte. Pas dan is het mogelijk om ook echt goede aanpassingen te maken.

Hart van de organisatie

We lijken het te vaak te vergeten: de mensen zijn het hart van de organisatie! Zonder de kennis, vaardigheden en ambities van de medewerkers komt de organisatie geen stap vooruit. Om dit te voorkomen, moet een medewerker goed op zijn plek zitten om alles eruit te kunnen halen wat erin zit. Jos heeft al veel praktijkervaring opgebouwd binnen ‘het nieuwe organiseren’ en weet precies te achterhalen wat er in een organisatie speelt door met de medewerkers te praten. Benieuwd wat het voor uw organisatie kan betekenen? Neem deel aan zijn interactieve workshop op het Grootste Kennisfestival van Nederland op 25 mei!

Auteur
Nina van der Velden

Bronnen
http://www.vakbladh2o.nl/index.php/h2o-online/recente-artikelen/entry/een-nieuwe-beleidscyclus-a-la-sturing-en-ruimte

 

Give a reaction